Krótki opis

Opatrunek z miodem Manuka w tubce Action Tube 25g to opatrunek w postaci żelu, który aplikowany jest bezpośrednio na rany martwicze oraz rany z nieprzyjemnym zapachem.

Opatrunek redukuje przykry zapach, a także przyspiesza proces gojenia się.

Jedna tubka Activon Tube zawiera 25 g czystego miodu Manuka o właściwościach leczniczych i antybakteryjnych. 

Dzięki swoim właściwościom miód Manuka zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi w przypadku infekcji rany oraz zapewnia odpowiedni poziom wilgoci w obrębie rany, co w zdecydowanym stopniu wpływa na szybkość jej gojenia się.

W 2006 roku Europejskie Towarzystwo Leczenia Ran (EWMA) uznało miód Manuka jako jeden z podstawowych środków antyseptycznych stosowany w leczeniu ran.

  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

Miód Manuka opatrunek w tubce - 25g.

Krótki opis

Opatrunek z miodem Manuka w tubce Action Tube 25g to opatrunek w postaci żelu, który aplikowany jest bezpośrednio na rany martwicze oraz rany z nieprzyjemnym zapachem.

Opatrunek redukuje przykry zapach, a także przyspiesza proces gojenia się.

Jedna tubka Activon Tube zawiera 25 g czystego miodu Manuka o właściwościach leczniczych i antybakteryjnych. 

Dzięki swoim właściwościom miód Manuka zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi w przypadku infekcji rany oraz zapewnia odpowiedni poziom wilgoci w obrębie rany, co w zdecydowanym stopniu wpływa na szybkość jej gojenia się.

W 2006 roku Europejskie Towarzystwo Leczenia Ran (EWMA) uznało miód Manuka jako jeden z podstawowych środków antyseptycznych stosowany w leczeniu ran.

  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

29,99 zł Zniżka 10,00 zł
39,99 zł
Brutto

Sposób użycia

Nałożyć środek bezpośrednio na ranę lub użyć w połączeniu z Activon Tulle lub Algivon aby zwiększyć koncentrację miodu.

Ranę można pokryć dodatkowym opatrunkiem według uznania, stosując na przykład chłonny kompres lub folię poliuretanową.

Poprzez odwrócenie zakrętki jest możliwe zatkanie tubki na czas wykonywania opatrunku.

.......................................

O sile miodu Manuka przekonali się pasterze z Nowej Zelandii, który podając swoim krową mało popularny wówczas miód z krzewów Manuka, zauważyli że krowy praktycznie nie chorują.

Nie trzeba było długo czekać na doświadczenia, które potwierdziły korzystny wpływ miodu na ludzi

W 2008 roku przeprowadzono badania mające na celu wyjaśnić z jakich powodów miód Manuka ma tak pozytywny wpływ na organizm.

Badania wykazały, że miód Manuka posiada bardzo wysokie stężenie MGO – methylglyoxalu, który działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybicznie oraz antyseptycznie.

Antybakteryjna aktywność miodu wiąże się głównie z działaniem nadtlenku wodoru, który powstaje pod wpływem zawartego w miodzie enzymu – oksydazy glukozy.

Stężenie nadtlenku wodoru w miodzie wynosi około 1mmol/l – jest to wartość tysiąckrotnie niższa w porównaniu ze stężeniem tego antyseptyku w wodzie utlenionej.

Jednak nawet tak niskie stężenie ma działanie antyseptyczne, natomiast nie wywiera toksycznego działania na gojące się tkanki.

Miody o różnym pochodzeniu różnią się zdolnością do produkowania nadtlenku wodoru.

Jest to związane głównie z różną zawartością oksydazy glukozy.

Miód Manuka ma działanie bakteriobójcze nawet wobec tak opornych bakterii, jak metycylinooporne gronkowce (MRSA), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i wankomycyno oporne enterokoki. Innym czynnikiem wpływającym na antybakteryjne właściwości miodu Manuka jest jego niskie pH.

Miód obniża odczyn pH rany, powoduje zakwaszenie środowiska rany, a takie warunki nie sprzyjają rozwojowi flory bakteryjnej.

Cechy

Antybakteryjny
Antybakteryjna aktywność miodu wiąże się głównie z działaniem nadtlenku wodoru, powstającego pod wpływem zawartego w miodzie enzymu – oksydazy glukozy.

Efekt osmotyczny 
Miód jako substancja o wysokiej osmolarności odprowadza nadmiar wody, co zapobiega maceracji brzegów rany i nadmiernemu gromadzeniu się aktywnych substancji w środowisku rany.

Co więcej, pobudza on procesy jej autolitycznego oczyszczania i hamuje wzrost bakteryjny.

Szybsze gojenie się rany
Miód bogaty w rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze korzystnie wpływa na pobudzanie procesów granulacji i epitelializacji.

Redukcja nieprzyjemnego zapachu z rany
W przypadku ran o nieprzyjemnym zapachu, zastosowanie opatrunków z miodem ogranicza tę przykrą cechę.

Wskazania

Activon może być stosowany na każdy rodzaj rany, w szczególności na rany martwicze i rany o nieprzyjemnym zapachu, w tym:

  • Owrzodzenia kończyn
  • Odleżyny
  • Rany chirurgiczne
  • Oparzenia
  • Przeszczepy miejscowe

.........................

Obecnie miód Manuka został uznany za jeden z podstawowych środków antyseptycznych (obok opatrunków ze związkami srebra, czy PVP-jodu)

Badania te jednoznacznie wykazały, iż miód ten w porównaniu z innymi środkami odkażającymi miód jest skuteczny wobec wszystkich grup patogennych drobnoustrojów (bakterie Gram-dodatnie i ujemne, bakterie beztlenowe i grzyby), a ponadto w odróżnieniu od np. opatrunków z chlorheksydyną i aktywnym srebrem, nie obserwuje się oporności bakterii na ten naturalnie występujący w przyrodzie antyseptyk.*

Data: 09.02.2009

W profesjonalnym leczeniu ran stosuje się miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru nowozelandzkiego krzewu Leptospermum scoparium (manuka bush) i australijskiego Leptospermum polygalifolium (jelly bush). To ciemny, gęsty i niezwykle aromatyczny miód, otrzymywany z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego przez Maorysów – Manuka

Badania nad tym miodem prowadzone są na Uniwersytecie w Waikato. Wyjątkowa bioaktywność – niezwykłe działanie przeciwbakteryjne – uczyniła miód z Manuka sławnym na cały świat.

Data: 09.03.2009

  • Tworzy barierę między raną i środowiskiem zewnętrznym
  • Zapewnia wilgotne środowisko w ranie
  • Zapobiega hamowaniu procesów gojenia z powodu wysuszenia rany (opatrunek pokryty miodem nie przywiera zbyt mocno do powierzchni rany i może być bezboleśnie zmieniony)
  • Jako substancja o wysokiej osmolarności odprowadza nadmiar wody co zapobiega maceracji brzegów rany i nadmiernemu gromadzeniu się aktywnych substancji (cytokiny, proteinazy, toksyny bakteryjne) w środowisku rany
  • Redukuje nieprzyjemny zapach z rany

* Simka M.                         ”Zastosoanie miodu w leczeniu ran”, Leczenie Ran 2006, 3(4), 127-129

...

Przyspieszenie procesów gojenia ran

Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne, miód spełnia kryteria wymagane od nowoczesnych opatrunków. Jako substancja półpłynna i lepka tworzy barierę między raną i środowiskiem zewnętrznym, chroniąc ranę przed zakażeniem przez drobnoustroje z zewnątrz. Miód Manuka zapewnia wilgotne środowisko w ranie, zapobiega hamowaniu procesów gojenia z powodu wysuszenia rany. Ze względu na swoje właściwości miód nie przywiera do rany, dzięki czemu zmiana opatrunku jest bezbolesna. Wielu badaczy zwróciło uwagę na oczyszczanie się ran pokrytych miodem i szybką demarkację martwych tkanek na skutek działania miodu Manuka. Przyspieszona autoliza martwicy powodowana jest zwiększeniem aktywności proteaz w środowisku rany, która zachodzi pod wpływem niskich stężeń nadtlenku wodoru generowanych przez enzymy zawarte w miodzie. Dodatkowo liczne przeciwutleniacze korzystnie wpływają na pobudzenie procesów granulacji i ziarninowania. W miodzie można znaleźć ponadto sole mineralne zawierające potas, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk, żelazo oraz witaminy B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.

Efekt osmotyczny

Miód jako substancja o wysokiej osmolarności stymuluję dyfuzję płynów z tkanek zapobiegając maceracji brzegów rany i tworząc wilgotne środowisko potrzebne do prawidłowego gojenia się ran. Jednocześnie następuje efekt naturalnego mikrodrenownia – miód wypłukuje z głębszych warstw tkanek toksyny bakteryjne i zapobiega gromadzeniu się w nich aktywnych substancji, cytokin czy proteinaz.

Manuka jako reduktor przykrego zapachu ran

W przypadku ran o nieprzyjemnym zapachu, zastosowanie opatrunków z miodem wyraźnie ogranicza tę przykrą cechę. Jest to związane z tym, że bakterie jako źródło energii zamiast aminokwasów i peptydów metabolizowanych do niemile pachnących merkaptanów i amin wykorzystują zawarte w miodzie cukry proste metabolizowane do kwasu mlekowego, który jest bezwonny.

.....

Opatrunki, które w swoim składzie zawierają miód Manuka znajdują zastosowanie przede wszystkim w terapii ran przewlekłych takich jak owrzodzenia kończyn, zespół stopy cukrzycowej, jak również rany nowotworowe oraz po radioterapii, w przypadku ran zakażonych, charakteryzujących się dużym wysiękiem i nieprzyjemnym zapachem lub też zakażonych przez niektóre typy drobnoustrojów (Pseudomonas aeruginosa, beztlenowce, bakterie oporne na srebro).

Miód posiada szereg  wyjątkowych właściwości mających zastosowanie w leczeniu ran.

Przede wszystkim są to właściwości antybakteryjne, osmotyczne i bioaktywne, które mają wpływ na szybkie oczyszczanie i gojenie się rany.
Czynnikiem odpowiedzialnym za bakteriobójcze działanie miodu Manuka jest zawarty w nim enzym oksydazy glukozy. Enzym ten w trakcie rozrzedzania miodu wytwarza nadtlenek wodoru – znaną substancję o silnych właściwościach utleniających.

Otrzymywane stężenia są bardzo niewielkie, wystarczające do skutecznej redukcji bakterii, ale bezpieczne dla zdrowych komórek.

Innym istotnym parametrem są właściwości osmotyczne miodu, które wpływają na przyspieszenie procesów autolizy martwicy, co wiąże się także ze zwiększoną aktywnością proteaz w środowisku rany.
Ponadto miód stymuluje wydzielanie cytokin z monocytów (początek normalnej sekwencji dającej początek aktywacji naprawiania tkanek), a także dostarcza witamin, minerałów, aminokwasów oraz cukry proste potrzebne w odbudowie tkanek.

Nie stwierdzono przeciwwskazań co do stosowania opatrunków u pacjentów z cukrzycą – nawet codzienne zmienianie opatrunku nie ma wpływu na poziom glikemii. Miód Manuka jako wyrób medyczny niezmiernie rzadko wywołuje uczulenia, ponieważ w procesie produkcji oczyszczany jest on z pyłków, które w znacznym stopniu są odpowiedzialne za reakcje alergizujące.


Na podstawie:
(1) Molan. P December 2001 Honey as a topical antibacterial agent for treatment of infected wounds.

(2) S Natarajan, D Williamson, J Grey, KG Harding and RA Cooper (2001) Healing of an MRSA-Colonized, hydroxyurea induced leg ulcer with Honey. Journal of Dermatological Treatment (2001) 12, 33-66

(3) Dunford C et al (2000) The use of honey in wound management. Nursing Standard, 15,11,63-68 November 2000

(4) Thomas P 1998 April 1998 Odour Absorbing Dressings: A comparative laboratory study.

...

1-2.jpg

2-2.jpg

3-1.jpg

53 Przedmioty

Specyficzne kody